Най-големият вятърен парк в България -  ВяЕЦ Свети Никола произведе

...
Най-големият вятърен парк в България -  ВяЕЦ Свети Никола произведе
Коментари Харесай

Вятърният парк Свети Никола ни спести над 3 млн.т СО2 емисии

Най-големият вятърен парк в България -  ВяЕЦ " Свети Никола " създаде над 3.6 милиона MWh чиста сила за 11 години. Благодарение на употреба на своите 52 вятърни турбини през този интервал, паркът спести над 3 милиона тона въглеродни излъчвания за страната. Постигнатият резултат е еднакъв на резултата на попиване на CO2 от повече от 2.5 милиона дървета за 70 години.

" В AES подобряваме живота, като предоставяме по-екологични и интелигентни енергийни решения, от които светът се нуждае. Всеки ден нашият екип работи за осъществяване на нашата задача за ускорение на бъдещето на силата. Вятърен парк " Свети Никола " има значима роля за превръщането на нашата задача в действителни дейности ", разяснява Оливие Маркет, президент на AES България.

На 15 март паркът навърши 11 години от влизането си в комерсиална употреба. Той е разположен край Каварна и е с обща конфигурирана мощ от 156 MW и съставлява над 20% от ветровите мощности в страната, което го нарежда като гръбнак на възобновимите източници в страната.

ВяЕЦ " Свети Никола "  е и в основата на Интегрираната система за ранно предизвестие за отбрана на птиците, която дава отговор на европейските условия за запазване на дивите птици. Системата интегрира наблюдаване на място от орнитолози, както и съвременни радари, които алармират за приближаващи се ята или единично прелитащи птици, което разрешава прекъсване на обособени турбини или на целия парк. По този метод вятърният парк " Свети Никола "  се грижи за околната среда и способства за опазването на биологичното многообразие в региона на Каварна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР